De Strava Challenge – op de Nazka manier

19 september 2024

In september 2024 dagen we onze collega’s uit voor een heuse Nazka Strava Challenge. Uiteraard kunnen we het niet laten om onze vooruitgang op te volgen met een interactieve kaart.

Hoe kunnen we onze collega’s motiveren om meer te bewegen met de herfst voor de deur? Met een uitdaging natuurlijk! Begin september startten we met een Strava Challenge met als doel: zo vaak mogelijk de Belgische grens rond fietsen, lopen, wandelen ... noem maar op. En nee, het is geen competitie, dus we sporten niet tegen elkaar maar overbruggen de afstand met een gezamenlijke inspanning.


Zoals we leren uit deze blog is de lengte van een grens een relatief gegeven. Als sporter helpt het om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Daarom nemen we de grens van België met het meeste detail uit de Boundaries-API als referentie. Een rondje rond België komt neer op het overbruggen van een afstand van 1498,7 km.


Op het kaartje hieronder kan je volgen waar we ons momenteel bevinden langs de Belgische grens. We vertrokken op 1 september in De Panne. Supporter je mee?

Deze interactieve kaart maken we eenvoudig met onze Mapframe demo. Neem een kijkje op demo.mapframe.be en probeer het zelf uit! Dit heb je nodig om deze kaart te maken:


  • De grens van België in GeoJSON formaat
  • Een programmeertaal naar keuze
  • Een achtergrondkaart om de gegevens op te tonen

Je kunt de grenzen van elk Europees land in GeoJSON formaat gratis verkrijgen via onze Boundaries-API. Deze data zijn van het type MultiPolygon. Voor onze use case hebben we echter een lijn (type LineString) nodig. Deze conversie doe je gemakkelijk zelf, maar sla deze stap zeker niet over. Je kunt altijd controleren of je nieuwe GeoJSON correct is in het datapaneel van de Mapframe demo.


We knippen deze lijn om de huidige voortgang langsheen de grens te tonen. Dit is het lastige gedeelte. Met behulp van een scriptje itereren we over elk coördinatenpaar in de GeoJSON terwijl we de totaal afgelegde afstand hiertussen bijhouden. Zodra we onze Strava-afstand bereiken stoppen we met itereren en maken we een nieuwe LineString met alle coördinatenparen tot dat punt. Deze nieuwe GeoJSON toont ons nu welke weg we al aflegeden langs de grens van België. Tot slot voegen we nog een pin toe om onze huidige locatie aan te duiden.


Je kunt elke achtergrondkaart kiezen om deze GeoJSON op weer te geven. Wij gebruiken onze vertrouwde Mapframe demo waarmee het mogelijk is om meerdere kaartproviders en basiskaarten te vergelijken. Probeer het zelf eens uit en neem bij vragen gerust contact met ons op!


Waar denk jij dat we zullen eindigen op 30 september?

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels