Klimaatuitdagingen aanpakken: de klimaatactie-activiteiten van Nazka Mapps

24 juli 2024

Bij Nazka willen we klimaatverandering aanpakken door middel van innovatieve projecten met een wereldwijde impact. In samenwerking met verschillende organisaties zijn we nu actief betrokken bij drie belangrijke initiatieven gericht op duurzame energie, empowerment van jongeren en installatie van een klimaatrobuust waterbeheer.

De Vlaamse regering helpt landen over de hele wereld om klimaatverandering aan te pakken via internationale klimaatfinanciering. Sinds 2021 werden vier opeenvolgende oproepen gelanceerd via het Flanders International Climate Action Programme om essentiële adaptatie- en mitigatieprojecten in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Deze inspanningen zijn cruciaal voor het implementeren van een effectief klimaatbeleid, strategie, regelgeving, actieplannen en technologieën.


Bij Nazka zijn we gespecialiseerd in het bouwen van geavanceerde interfaces en applicaties die gegevens toegankelijk, actiegericht en impactvol maken in verschillende sectoren. Ons team van webapplicatie-ontwikkelaars, geografen en bio-ingenieurs is nu aan het werk in drie klimaatactieprojecten die gericht zijn op het aanpakken van klimaat gerelateerde uitdagingen in verschillende landen in het zuiden.


Duurzame energie extractie uit rivieren en meren (Colombia)



Dit project evalueert het potentieel van micro-hydropower en aquathermie van verschillende waterlichamen in Colombia, die vaak over het hoofd worden gezien in de hernieuwbare energiesector. Door specifieke criteria te analyseren, bepaalt het team welke rivieren en meren het meest geschikt zijn voor energiewinning. Het project ontwikkelde een uitgebreide haalbaarheidsstudie, een overzicht van relevante lokale en regionale wetgeving, en een gedetailleerde mapping van het energiemogelijkheden van de Colombiaanse rivieren en meren. De kennis die uit dit project wordt verkregen, wordt verder gedeeld via lezingen, trainingssessies en workshops om lokale ingenieurs, milieuorganisaties en overheidsfunctionarissen van de nodige tools en kennis te voorzien.


Jongeren als klimaatkampioenen voor veerkrachtige gemeenschappen (Malawi)

  • Project Partners: Plan International Belgium (prime) and Malawi, Climate Scale, Nazka Mapps
  • Project Link: Youth Climate Champions


In dit project ligt de focus op het empoweren van de jeugd in Malawi door middel van op maat gemaakte educatie- en bewustwordingsprogramma's die inspelen op klimaatadaptatie, met een sterke nadruk op gendergelijkheid. Tegelijkertijd ontvangen ouders en gemeenschapsleiders training om de effectiviteit van het programma te vergroten. Het team ontwikkelt een app die lokale klimaatdata verbindt met uitvoerbare adaptatiestrategieën, met de garantie dat deze toegankelijk is, zowel online als offline, voor verschillende alfabetiseringsniveaus. Door 60.000 mensen te onderwijzen over klimaatrisico's en adaptatiestrategieën, moedigt dit project actieve deelname aan beleidsdiscussies aan en ondersteunt het Malawi’s nationale klimaatdoelstellingen.


Klimaatrobuust waterbeheer in het Tanganyikameer en het Kivumeer, Oost-Afrika


Dit project heeft als doel een transnationaal milieu-monitoringssysteem op te richten in de regio van het Tanganyikameer en het Kivumeer om effectieve klimaatadaptatiemaatregelen te implementeren en de waterkwaliteit te waarborgen. Het team ontwikkelt een online demonstratieplatform dat cruciale informatie biedt aan een divers scala van gebruikers, en samenwerking tussen belanghebbenden bevordert om de kaders en operationele behoeften van het milieu-monitoringssysteem te definiëren. Door een samenhangende gemeenschap op te bouwen, waarmee overheidsvertegenwoordigers, academische instellingen en het maatschappelijk middenveld worden betrokken, verzamelt het project bestaande kennis en creëert het een road map voor een toegankelijk monitoringsplatform, terwijl de vaardigheden van lokale managers en onderzoekers op het gebied van milieu monitoring en uitvoering van klimaatadaptatie worden versterkt.


Met deze Klimaatactieprojecten zet Nazka zich in om innovatieve oplossingen en samenwerking te bieden in de strijd tegen klimaatveranderingsuitdagingen in Colombia, Malawi, en Oost-Afrika. Door technologie te combineren met lokale expertise en actief gemeenschappen te betrekken, hopen we een echte bijdrage te leveren aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst voor iedereen!


Vlaanderen-CAP-landscape_small.png

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels