Rechtdoortocht: een innovatief design dat het online navigeren op rivieren eenvoudig maakt

1 juni 2023

Bij Nazka helpen we steeds nadenken over het maken van innovatieve designs voor onze klanten. Toen de provincie Oost-Vlaanderen aan onze partner EXTRAQT vroeg om de mogelijkheden voor aquathermie in kaart te brengen, wisten we dat we de complexe riviernetwerken en hun aquathermie potentieel op een intuïtieve en innovatieve manier in kaart moesten brengen. Maatwerk, onze specialiteit!

Rivierennetwerken zijn complex en sterk met elkaar verweven. Bij aquathermie is de watertemperatuur van levensbelang en is het dus belangrijk dat deze correct en duidelijk wordt weergegeven. Als het koude water van de Dender in de Schelde loopt, zal de Schelde namelijk afkoelen. Om deze interactie en evolutie over de rivieren heen weer te geven, werd door onze partner EXTRAQT het concept van de 'Rechtdoortocht' uitgewerkt. Als je lid bent geweest van een jeugdbeweging, ben je misschien wel gekend met de term :-). Het doel bij een rechtdoortocht is, what's in a name, om steeds rechtdoor te blijven gaan, terwijl je van punt A naar punt B gaat.

 

Nazka ging hier mee aan de slag en zette dit principe om naar een interface, om zo rivieren schematisch voor te stellen. Hieronder zie je een voorbeeld van de Durme. De rivier is voorgesteld van de bron, bij Daknam tot de monding in de Schelde bij Tielrode. Het schema is zo opgesteld dat het volledig op schaal is en dat de steden en zijrivieren allemaal, relatief gezien, op een correcte afstand van elkaar liggen. Het kleurenverloop dat je ziet, toont de afwijking van de temperatuur als er aquathermie zou toegepast worden. Zo zie je meteen dat de stad Lokeren veel warmte uit het water kan halen, waardoor de Durme afkoelt. Gelukkig vloeit de warme Lede iets later in de Durme, waardoor de steden stroomafwaarts terug warmer water hebben en hun aquathermie potentieel toeneemt.


Schermafbeelding-2023-06-02-095245.png


De rechtdoortocht wordt opgebouwd door een reeks individuele simulatiepunten van EXTRAQT, eentje om de 100 meter. Het schema is op deze manier ook interactief en geconnecteerd met de kaart. Voor elk simulatiepunt, kunnen gedetailleerde grafieken opgevraagd worden. Daarbovenop, kan je navigeren door het Oost-Vlaamse rivierennetwerk door op zijrivieren te klikken. Door te klikken op een gemeentenaam, ga je automatisch naar het gemeenteprofiel. Zo zorgen we voor meer interconnectiviteit en maken navigeren in de applicatie nog eenvoudiger.


ExtraqtOVLBlogV2.gif


In applicaties zoals deze komt Nazka's sterkte het best tot uiting. We gaan geen enkele uitdaging uit de weg en zijn steeds op zoek gaat naar originele en interactieve oplossingen!

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in een kaart op maat?

Soortgelijke artikels