Nazka bestrijdt het NIMBY effect in WIMBY

12 april 2023

Hoe gaan we van NIMBY naar WIMBY, oftewel hoe verschuiven we de publieke opinie van "Not In My backyard" naar "Wind In My Backyard"? Dat is de centrale doelstelling van het WIMBY project, een gloednieuw Horizon 2020 project waarbij Nazka Mapps samenwerkt met 10-tallen universiteiten en private partners verspreid over Europa.

Eind vorig jaar won Nazka Mapps samen met 14 partners een voorstel voor een Horizon Europe project inzake het verbeteren van de publieke opinie t.o.v. windparken. Van alle hernieuwbare energie sectoren is wind energie één van de snelst groeiende, meest mature en bovendien kost-efficiënt. Helaas is iedereen wel voorstander van windturbines, maar niet in zijn eigen buurt. Daarom sloeg het consortium de handen in elkaar om dit NIMBY effect tegen te gaan.


captures_chrome-capture-2023-3-14.png


Op 24 januari was het eindelijk zover, de kick-off meeting vond plaats op de VUB campus in Brussel. We ontmoetten alle partners en gaven het startschot voor de verschillende onderdelen van het project.


De expertise van Nazka Mapps komt van pas voor het bouwen van een kaart applicatie die alle ruimtelijke data gegenereerd in het project samenbrengt en inzichtelijk maakt voor verschillende stakeholders (zoals burgers, beleidsmakers, onderzoekers, bouwers van windmolenparken,...). De resultaten uit de modelleringen focussen op de impact van windmolenparken:

  • de fysische en ecologische (bv het effect op migrerende vogels)
  • de socio-economische (bv het effect op werkgelegenheid of toerisme)
  • ook het technische (bv welk type windpark heeft welke impact)


Verder worden ook de mogelijke trade-offs niet over het hoofd gezien, door het kijken naar het grotere geheel via een systeem aanpak. Stakeholders hebben toegang tot al deze informatie en kunnen input geven via een interactief forum. Deze aanpak zal getest worden in 4 piloot projecten samen met een 3D tool die toelaat een toekomstig windpark te visualiseren in het landschap. Door het blootleggen, erkennen en remediëren van de impact van windmolenparken verliest het NIMBY effect zijn kracht.


Naast ervaring met het visualiseren van wind datasets op kaart heeft Nazka Mapps ook kaas gegeten van het ontwikkelen van applicaties geschikt voor een divers publiek. De shift naar een meer duurzame energie mix promoten past bovendien perfect in onze missie: de focus op uitdagingen van huidige en toekomstige generaties.


DSC07234_3.png

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels