Naarjobs.be wijst de weg naar bereikbare jobs

17 september 2024

Sinds deze week kunnen jobcoaches, werkzoekenden en werkgevers ook buiten West-Vlaanderen gebruik maken van het online vacatureplatform naarjobs.be. Deze interactieve kaart toont de bereikbaarheid van tienduizenden vacatures over heel Vlaanderen, en wordt de komende maanden nog verder verfijnd en uitgebreid. Werkzoekenden kunnen er nu al terecht om een bereikbare job in hun buurt te vinden.

Bereikbaarheid en nabijheid als uitgangspunt

Klassieke vacaturedatabanken en -platformen focussen sterk op de specificaties die een werkzoekende nodig heeft om een job uit te voeren. Denk maar aan professionele competenties, het juiste diploma of het aantal jaar ervaring dat iemand op de teller heeft. Of een geschikte kandidaat vlot en veilig op die job geraakt, blijft vaak onderbelicht. Zo komt het voor dat mensen jobkansen links laten liggen, gewoon omdat ze niet genoeg vervoersopties hebben of de bestaande opties onvoldoende kennen.


Het online vacatureplatform naarjobs.be, dat Nazka Mapps ontwikkelde in samenwerking met Mobiel 21 en vertegenwoordigers uit de arbeidssector, brengt daar verandering in. Naarjobs.be zet vacatures letterlijk op de kaart en wijst werkzoekenden de weg naar jobs in hun buurt. Bereikbaarheid en nabijheid vormen het uitgangspunt van de interactieve kaart. Bij elke vacature verschijnt automatisch hoe je de plaats van tewerkstelling kan bereiken, ook als je geen eigen auto hebt. Met behulp van de zoekfunctie kunnen werkzoekenden zoeken vanaf hun thuisadres, een gemeente verkennen of zelfs vacatures filteren op basis van reisafstand en reistijd.


Schermafbeelding-2024-09-19-125923.png

 

Een extraatje in de toolbox van jobcoaches

Naarjobs.be werd in eerste instantie ontwikkeld voor jobcoaches en arbeidsbemiddelaars. Voor hen is het platform een handig instrument om mensen gemakkelijker naar een job te leiden. Uit een bevraging bij de jobcoaches van VDAB blijkt mobiliteit alvast één van de belangrijkste knelpunten om mensen aan een job te helpen. “We informeren jobcoaches niet alleen over de mobiliteitsdrempels bij werkzoekenden, maar leren hen ook hoe ze het platform slim kunnen gebruiken in combinatie met andere tools om mensen wegwijs te maken op de arbeidsmarkt en naar de juiste job te leiden,” zo vult Sanne Vanderstraeten, projectmedewerker bij Mobiel 21, aan.

 

Winst voor werkgevers

Maar ook voor werkgevers biedt het platform kansen. Zij kunnen er namelijk hun mobiliteitsaanbod in de kijker zetten. Zo vinden werkzoekenden in één oogopslag alle mobiliteitsvoordelen van de onderneming of organisatie waar ze solliciteren: van fietsleasing en fietsvergoedingen tot busabonnementen en carpoolsystemen. Dat is een win-win. Terwijl werkgevers de aandacht vestigen op de diensten die ze aanbieden voor vlotter woon-werkverkeer, zien werkzoekenden meteen hoe ze ter plaatse geraken.


Duurzaam pendelen

Verder wil het platform werknemers aanmoedigen om zich op een duurzame manier naar het werk te verplaatsen. Uit een bevraging van de FOD Mobiliteit en Vervoer blijkt namelijk dat meer dan de helft van de werknemers die op minder dan 15 kilometer van hun werkplek wonen, er toch voor kiezen om met de auto te pendelen. “Nu de Europese Week van de Mobiliteit, die loopt van 16 tot 22 september, voor de deur staat, willen we erop wijzen dat heel wat pendelbewegingen duurzamer kunnen,” aldus Sanne. “Naarjobs.be maakt het voor mensen eenvoudiger om de duurzame verplaatsingsmogelijkheden van hun woning naar hun werk te ontdekken en met elkaar te vergelijken.”


Route.png


Vacatures in heel Vlaanderen

Naarjobs.be kadert in het initiatief "Shift Your Mobility" van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Het opzet van het platform werd een eerste keer getest voor de Haven van Antwerpen in 2018 en daarna verder uitgerold in West-Vlaanderen. Nu wordt de interactieve kaart uitgebreid met extra functionaliteiten en met extra vacatures verspreid over heel Vlaanderen.


Naast VDAB krijgt naarjobs.be ook de steun van POM West-Vlaanderen, POM Limburg, ABVV West-Vlaanderen, ACV West-Vlaanderen, Economisch Huis Oostende, Stad Antwerpen, Stad Brugge, Stad Gent en Travi. “Door mobiliteit en bereik­baarheid als uit­gangspunt te nemen, is naarjobs.be een echte mindswitch voor de arbei­ds­markt,” besluit Bram Bruggeman van POM West-Vlaanderen. Het platform bereik je via naarjobs.be.


[Persbericht samen met Mobiel21 - Leuven - 13 september 2024]

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels