Vortex Seasonal: wind anomalieën op kaart

21 juni 2022

Vortex Seasonal ondersteunt de windenergiesector door seizoenale anomalieën in windsnelheid te tonen op kaart.

Na een succesvolle samenwerking tijdens het Climate Scale project, sloegen Vortex en nazka mapps opnieuw de handen in elkaar voor Vortex Seasonal. Bij het plannen en managen van windmolenprojecten is informatie over wind snelheid anomalieën op verschillende tijdschalen interessant (dit gaat van historische data, tot voorspellingen voor de komende maanden tot de komende decennia). In Vortex Seasonal ligt de focus op maandelijkse voorspellingen van wind snelheid anomalieën in de nabije toekomst (6-12 maanden).

Deze kaart maakt het mogelijk om data van verschillende klimaatmodellen (ECMWF, NCEP, UK MetOffice, Meteo France, DWD, CMCC, JMA) te bekijken voor de hele wereld aan de hand van een handige lagenselectietool. Daarnaast kan men de data voor specifieke sites (locaties) of clusters (groepering van locaties) analyseren via interactieve grafieken. Gebruikers krijgen zowel toegang tot seizoenale voorspellingen als historische klimaatgegevens om inzicht te krijgen in hun onderzoeksgebied. 

De verschillende downloadmogelijkheden (kaartlagen, data waarmee grafieken zijn opgebouwd,...) laten gebruikers toe om zelf aan de slag te gaan met de data.

Nazka mapps is er in geslaagd om de schat aan (complexe) data van Vortex beschikbaar te stellen in een gebruiksvriendelijke user interface met duidelijke data visualisaties.

Vortex Seasonal biedt windexperten voorspellingen van wind snelheid anomalieën aan via een overzichtelijke kaart tool met interactieve datavisualisaties. Dit helpt operatoren bij het analyseren van complexe datasets om zo op voorhand het onderhoud en de constructie van windturbines te plannen.

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels