12 februari 2025
Met onze "Maps that matter for society" willen we kaarten maken die niet alleen informeren, maar ook echt iets veranderen in de wereld. Onze kaarten helpen bij het aanpakken van de uitdagingen van huidige en toekomstige generaties en ondersteunen zo de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) zijn een wereldwijde oproep tot actie voor een betere en duurzame toekomst voor iedereen in 2030. De 17 doelen, aangenomen door de VN in 2015, richten zich op mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, ongelijkheid, gezondheid en onderwijs. Ze zijn onderling verbonden en werken samen aan een duurzame en rechtvaardige wereld.
Een handige visuele weergave van deze onderlinge verbondenheid is de "SDG-taart", die de doelen als lagen van een taart afbeeldt en hun geïntegreerde karakter en het fundament dat ze voor elkaar vormen, benadrukt.
In de voorbeelden hieronder ontdek je hoe onze kaarten effectief een bijdrage leveren aan verschillende SDG doelen.
Door onze samenwerking in MOBVEC dragen we bij aan de bestrijding van door vectoren overgedragen ziekten. Onze kaarten faciliteren de planning voor de opstelling van de vallen en het delen van gegevens die verzameld worden door de mobiele laboratoria. Zo ondersteunen we een efficiëntere en effectievere surveillance, preventie en bestrijding van ziektes overgedragen door vectoren, en dragen we rechtstreeks bij aan het doel om een gezond leven te garanderen en het welzijn voor iedereen te bevorderen.
Lees meer: Dit baanbrekend mobiel labo kan gezondheidsautoriteiten ondersteunen bij de uitbraak van een tropische ziekte veroorzaakt door muggen
Onze kaarten helpen het potentieel van hernieuwbare energie te visualiseren, zonder het belang van een zorgvuldig beheer en respect voor de omgeving uit het oog te verliezen. Op mondiaal en Europees vlak werken we samen met Technische Universiteit van Denemarken, De Wereldbank en vele andere partners voor de Global Wind Atlas, de New European Wind Atlas en het WIMBY (Wind In My Backyard) project. Lokaal werken we nauw samen met Extraqt om het aquathermisch potentieel in kaart te brengen. Extraqt is gespecialiseerd in het modelleren van energie die wordt gewonnen uit oppervlaktewater zoals meren en rivieren, om gebouwen te verwarmen of te koelen.
Lees meer: Aquathermische energie in Oost-Vlaanderen: Bekijk het enorme potentieel, Energie oogsten uit rivieren in Colombia, De Global Wind Atlas, Wind In My Backyard
In samenwerking met Mobiel21, POM West-Vlaanderen en VDAB (de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling) hebben we naarjobs.be ontwikkeld. Dit platform verbindt vacatures met duurzame mobiliteitsopties in realtime. Door locatiegegevens en transportinformatie te integreren, helpt naarjobs.be mensen banen te vinden die niet alleen goed passen bij hun vaardigheden, maar ook bereikbaar zijn via milieuvriendelijke vervoersmiddelen, waardoor zowel economische groei als duurzame mobiliteit worden bevorderd.
Lees meer: NaarJobs, duurzame mobiliteit is van belang in de zoektocht naar een job
Samen met Fietsberaad hebben we Velopark.be gecreëerd, een uitgebreid platform dat informatie over fietsparkeervoorzieningen in heel België centraliseert. Velopark.be stelt steden en gemeenten in staat om gegevens over parkeerlocaties en -kwaliteit te beheren en te delen, waardoor deze informatie gemakkelijk beschikbaar is voor integratie in verschillende toepassingen zoals digitale kaarten, routeplanners en fietsapps. Dit draagt bij aan het creëren van meer fietsvriendelijke steden en het stimuleren van duurzaam transport in steden.
Lees meer: Alle fietsparkeervoorzieningen in België staan op Velopark.be.
In samenwerking met de remote sensing unit van VITO hebben we EXPLORE ontwikkeld, een satellietgebaseerd platform dat wordt gebruikt om de waterkwaliteit te monitoren. Aanvankelijk ingezet in Vietnam, passen we dit systeem nu aan voor milieumonitoring van het Tanganyikameer in Afrika, met steun van het Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma. EXPLORE levert cruciale gegevens voor het begrijpen en beschermen van vitale aquatische ecosystemen en draagt bij aan het behoud van het leven onder water.
Lees meer: De kracht van aardobservatie: ons milieu monitoren met EXPLORE, Klimaatbestendig waterbeheer in het Tanganyikameer en het Kivumeer, Oost-Afrika
Deze voorbeelden tonen slechts enkele manieren waarop Nazka Mapps de kracht van kaarten gebruikt om kritieke maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en bij te dragen aan het bereiken van de SDG's. Wij zijn overtuigd van de kracht van kaarten en blijven ons dan ook inzetten om kaarten te maken die er echt toe doen in onze samenleving!