Hoe Nazka Mapps met de nieuwe Boundaries-API open data ook echt beschikbaar maakt

10 mei 2023

Bij Nazka Mapps draait alles om het ondersteunen van de eindgebruiker door het visualiseren en interpreteren van ruimtelijke data. Hiervoor is het vaak handig om gegevens op verschillende administrative niveaus te tonen: van landen, over regio's en steden tot zelfs kleinere gebieden. Filteren op locatie is echter niet mogelijk zonder een betrouwbare datasets met administrative grenzen.

Veel applicaties van Nazka Mapps maken gebruik van administratieve grenzen. Enkele voorbeelden zijn de Global Wind Atlas, met informatie over windenergie voor landen en regio's, Bitagreen, met klimaatgerelateerde data en risicomitigatie op gemeentelijk en lager niveau, en Hoe groen is mijn gemeente?, over landgebruik per gemeente.


Web-capture_10-5-2023_164044_www.hoegroenismijngemeente.be.jpeg

Een schermafbeelding uit Hoe groen is mijn gemeente?, met de focus op de gemeente Bertem. 


Waar komen deze gegevens vandaan?


De nationale geografische instituten van Europa werken samen aan het Open Maps for Europe-project. Dit project biedt veel meer dan alleen administratieve grenzen, maar in die grenzen zijn we bij Nazka Mapps vooral geïnteresseerd. Dankzij dit project hebben wij als bedrijf toegang tot open, betrouwbare, pan-Europese administratieve gegevens.


De Maps for Europe-dataset is gemaakt voor de schaal 1:250 000 en biedt informatie tot op het gemeentelijk niveau. Voor België wilden we een meer gedetailleerde dataset omdat we veel projecten hebben die zich richten op gemeenten of statistische sectoren. Zo'n dataset vonden we bij de FOD Financiën (AAPD), die een dataset aanbied voor de schaal 1:10 000, met meer details voor België.


Niet zo snel…


Het is niet omdat de data open is, dat deze ook makkelijk te gebruiken valt. De gegevens zijn beschikbaar in verschillende datasets en je moet je weg kennen in ruimtelijke data en dataverwerking om ze bruikbaar te maken. Gelukkig is nu net dat waar wij expert in zijn... datasets samenvoegen, objecten filteren, attributen koppelen en verrijken, geometrie vereenvoudigen, enzovoort. En tot slot hebben we een REST API bovenop die gegevens gebouwd, zodat we deze in veel verschillende projecten kunnen gebruiken, zonder de gegevens te moeten dupliceren en vervolgens veel versies te moeten onderhouden.


Wat teruggeven


Het Maps for Europe-project biedt gratis en open data aan, en daarom hebben wij bij Nazka Mapps besloten om op onze beurt ons werk te delen door onze Boundaries-API open te stellen voor iedereen.


Je kan nu de administratieve grenzen van de meeste Europese landen opvragen in GeoJSON-formaat. De Boundaries-API is ontworpen voor ontwikkelaars van kaartapplicaties die correcte, performante en betrouwbare informatie over administratieve grenzen nodig hebben, zonder zich zorgen te moeten maken over het zoeken, harmoniseren, updaten en bewaren van gegevens.


Boundaries-API is gratis beschikbaar voor normaal gebruik.


image.png


boundaries-try-out.png

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels