We moeten onze handen vuil maken: inzichten van de eerste EO summit

20 juni 2024

De allereerste editie van de Earth Observation Summit had de ambitie om zich te onderscheiden van andere EO-evenementen, door gebruikers centraal te stellen in plaats van aanbieders, en applicaties in plaats van technologie. Doelstellingen waar we bij Nazka volledig achter staan. Heeft de EO summit zijn ambitie waargemaakt?

Jazeker. EO ingewijden van de afgelopen 10 - 15 jaar weten dat je vaak te maken hebt met dezelfde usual suspects, die je tegenkomt bij de typische EO sessies georganiseerd door Copernicus, ESA, etc. Deze EO Summit, georganiseerd door EO expert Aravind en zijn organisatie Terrawatch, onderscheidt zich al in de expositiehal, met "new space" bedrijven zoals PlanetPixxelKuva SpaceOpen CosmosSatVu of EarthDaily analytics die hun producten en diensten presenteren. 


Als je de plenaire zaal binnenkomt, hebben de gesprekken op het podium een andere toon. Ze stellen de staat van EO echt ter discussie en zien onder ogen dat de adoptie zo (te) lang op zich laat wachten.


Als je de plenaire zaal binnenkomt, hebben de gesprekken op het podium een andere toon. Ze stellen de staat van EO echt ter discussie en zien onder ogen dat de adoptie zo (te) lang op zich laat wachten. Vragen als "waarom?" en "hoe nu verder?" worden niet alleen gesteld aan de belangrijkste leveranciers van EO-gegevens en -diensten, maar ook aan EO-investeerders en bouwers van regelgevende kaders. De open setting en mindset geven ruimte aan transparante gesprekken, waardoor het publiek een dieper inzicht en bevestiging krijgt over wat de volgende stappen zullen zijn.


IMG_2322.JPEG


En wat zijn de volgende stappen? Wel, het is duidelijk dat de dingen in beweging zijn. Na wilde jaren van investeringen gaan we nu door een tijd van meer voorzichtigheid. Het werk in EO wordt nog steeds voornamelijk gedekt door overheidsbronnen (80%!). De toenemende regelgeving rond klimaatverandering, biodiversiteit en natuurbehoud zorgt ervoor dat EO data en diensten commercieel ook leefbaar wordt. Denk maar aan de regelgeving rond broeikasgasemissies, de natuurherstelwet, de Corporate Sustainability Reporting Directive en de ontbossingsregelgeving van de Europese Unie, de Taskforce on Nature Related Financial Disclosures, ... Ondernemingen zullen moeten kiezen tussen investeren in (vaak op EO gebaseerde) monitoring & evaluatie, of boetes betalen.


Het werk in EO wordt nog steeds voornamelijk gedekt door overheidsbronnen (80%!). De toenemende regelgeving rond klimaatverandering, biodiversiteit en natuurbehoud zorgt ervoor dat EO data en diensten commercieel ook leefbaar wordt.


Het lijkt erop dat de sterren voor EO op één lijn komen te staan, maar het leveren van een succesvolle oplossing blijft een uitdaging vanwege de diverse en diepgaande domeinkennis die nodig is voor de implementatie ervan. De noden zijn vaak heel verschillend, afhankelijk van de "vertical" waar je naar kijkt. EO organisaties die zich specialiseren in 1 niche hebben het voordeel van meer diepgaande kennis, maar lopen een reëel risico op mislukking wanneer de implementatie te veel tijd in beslag neemt. Daarom richten investeerders zich eerder op grotere organisaties die verschillende niches tegelijk kunnen bestrijken en zo hun risico spreiden.


Het lijkt erop dat de sterren voor EO op één lijn komen te staan, maar het leveren van een succesvolle oplossing blijft een uitdaging vanwege de diverse en diepgaande domeinkennis die nodig is voor de implementatie ervan.


Als de grote EO spelers gevraagd worden wat de beste strategie is om te winnen, focussen hun antwoorden op technische en praktische oplossingen zoals snellere lanceringscycli, meer en betere analyses, meer banden, meer nauwkeurigheid, betere machine-to-machine integratie, ... Het enorme aanbod aan gratis toegankelijke data (zoals Sentinels en Landsat) versnelt enerzijds de integratie van het potentieel van EO, maar daagt ook de bereidheid uit om te investeren in commerciële EO data en diensten. Het integreren van de vrij toegankelijke datasets met commerciële EO data services is vandaag een van de grote uitdagingen. Wat is dan de belangrijkste factor die een wijdverspreide toepassing van EO kan garanderen? Gemeenschappelijke standaarden (maar dan graag industrie-gedreven, niet nog complexere OGC standaarden!), maar ook een groter sense of urgency over hoe we de klimaatverandering het hoofd kunnen bieden, onze Sustainable Development Goals kunnen bereiken en ons Natural Capital kunnen monitoren en meten.


Een laatste opmerking kwam van een panellid van de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures: EO-bedrijven wachten te lang tot potentiële klanten begrijpen wat ze doen. We moeten naar buiten gaan, onze handen vuil maken en oplossingen zoeken. Wees specifiek en laat je klanten begrijpen wat hun investering in EO oplevert.


EO-bedrijven wachten te lang tot potentiële klanten begrijpen wat ze doen. We moeten naar buiten gaan, onze handen vuil maken en oplossingen zoeken. Wees specifiek en laat je klanten begrijpen wat hun investering in EO oplevert.


Het was zeker de moeite waard om naar de eerste editie van de EO summit te gaan, volgend jaar gaan we opnieuw. Maar ondertussen gaan we eerst onze handen vuil maken!

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels