Creativiteit versus cartografie: de waterstofnet kaart als case study

12 februari 2025

Bij het ontwikkelen van kaartapplicaties hebben we vaak de neiging om het design volledig in eigen handen te houden. Toch kan het heel verrijkend zijn om samen te werken met een externe webdesigner en zo nieuwe inzichten te verwerven. De kaart rond de waterstofactiviteiten is hier een goed voorbeeld van. In deze blogpost delen we graag onze ervaringen.

Cartografie is een vak apart, dat draait om datavisualisatie en zijn eigen complexe regels heeft. Daarom is het vaak een goede gewoonte om terug te vallen op algemene kaartontwerpen en wijzigingen in de stijl tot een minimum te beperken. Niet alle kaarten hoeven echter extreem nauwkeurig te zijn om effectief te zijn, en soms krijgen we de kans om wat creatiever te zijn.


Bij projecten zoals deze is de samenwerking met een externe ontwerper interessant. Hoewel een externe grafisch ontwerper misschien niet altijd veel ervaring heeft met online kaarten, wordt hij of zij niet gehinderd door de typische kaart-layout als startpunt voor het design. Dit kan leiden tot onconventionele en verrassende ontwerpen. De ontwerper kan ons als buitenstaander helpen om de essentie van het project naar boven te halen en zo een kaart te creëren die zowel effectief als uniek is.



De kaart over waterstofactiviteiten is een goed voorbeeld van zo'n succesvolle samenwerking. Het is een mooie mix tussen esthetiek en functionaliteit. De stijl is iets wat je in een boek zou verwachten, maar niet per se op het web: de golvende zee, pijlen, windturbines en andere illustraties zijn allemaal unieke ontwerpelementen die net zo'n unieke oplossingen vereisen om ze op te nemen in een digitale kaart.


Tools als Mapbox Studio of MapTiler Cloud laten gebruikers toe om kleuren, typografie, lagen en datavisualisatie aan te passen om op een gebruiksvriendelijke manier gespecialiseerde kaarten te maken. Soms zijn er nog steeds creatieve oplossingen nodig, maar deze tools versnellen het proces zeker.


adding iamges in Mapbox Studio adding waves in Mapbox Studio


De waterstofkaart is een mooi voorbeeld dat cartografie en creativiteit elkaar niet hoeven uit te sluiten. Door de juiste tools en een beetje lef te combineren, kun je kaarten maken die niet alleen informatief, maar ook visueel aantrekkelijk zijn.

Deel dit artikel
Wil je meer weten over de waterstofnetkaart of heb je vragen over cartografie en design?

Soortgelijke artikels