23 juni 2023
Vanaf deze zomer is versie 3.3 van de Global Wind Atlas een feit. Deze nieuwe release kwam tot stand in samenwerking met DTU Wind Energ en de Wereldbank en bevat drie belangrijke verbeteringen.
De beschikbare datasets breiden uit met drie nieuwe globale lagen die helpen bij het selecteren van het juiste windturbinemodel op een bepaalde locatie. Een windturbine op vlak terrein met een gemiddelde windsnelheid van 6 m/s krijgt immers minder te verduren dan een turbine op de top van een heuvel blootgesteld aan meer extreme windsnelheden. Daarom ontwerpen fabrikanten windturbines volgens IEC klassen, vastgelegd door de International Electrotechnical Commission. Deze internationale standaard schrijft voor welke windsnelheden en windstoten een turbine ontworpen voor een bepaalde klasse moet kunnen weerstaan. De IEC-klasse is berekend op globale schaal op basis van o.a. de verdeling van windsnelheden en turbulentie effecten.
Kijkend naar het voorbeeld van België, zien we dat de meeste locaties tot de klasse met lage windsnelheden behoren (IEC-klasse 3). Aan de kust en in de Fagne-Famenne en Ardennen daarentegen moet er gekozen worden voor stevigere windturbines, die hogere gemiddelde windsnelheden en windstoten kunnen weerstaan.
Daarnaast krijgt ook de berekeningstool voor de energieopbrengst een update. Deze tool helpt gebruikers inschatten wat de potentiële opbrengst is van het plaatsen van een bepaald type wind turbine op een bepaalde locatie. Dankzij een performantere berekeningswijze kunnen gebruikers de tool nu gebruiken voor grotere gebieden. Het resultaat kan nu ook getoond worden als een laag op de kaart en niet meer enkel als download. Dit helpt gebruikers zonder ervaring met GIS-tools om de data te visualiseren.
Ten slotte introduceren we een nieuwe tool: maskering. Deze functionaliteit laat gebruikers toe om gebieden die niet interessant zijn te verbergen, en dit via de waarden van een andere laag. De figuur hieronder toont bijvoorbeeld enkel de windsnelheden aan de kusten van Noord-Frankrijk op de locaties waar de waterdiepte van de Atlantische Oceaan minder is dan 50m. Zo kan een gebruiker enkel de locaties zichtbaar maken die voor zijn/haar use case interessant zijn.
De Global Wind Atlas is een gratis toegankelijke webapplicatie, ontwikkeld om beleidsmakers en investeerders te helpen potentiële windenergiegebieden vrijwel overal ter wereld te identificeren en te analyseren. De tool vergemakkelijkt online zoekopdrachten en biedt vrij te downloaden datasets aan op basis van de nieuwste data en modelleringsmethodes. De GWA webapplicatie werd door Nazka Mapps volledig opnieuw ontworpen onder contract bij DTU Wind Energy, en wordt gefinancierd door Energy Sector Management Assistance Program (ESMAP), een multi-donor trustfonds beheerd door de Wereldbank en ondersteund door 13 officiële bilaterale donoren.