Waarom lokale context ertoe doet bij het design van een online tool: inzichten van de jeugd in Malawi

6 december 2024

Nazka Mapps reisde naar Malawi voor het project Climate Champions. Zo konden we er zeker van zijn dat onze oplossing past bij de noden van de gebruikers. In dit project dat focust op de communicatie van klimaatrisico's en adaptatie mogelijkheden, zorgde het begrijpen van de specifieke context van de jeugd ter plaatse voor een echte kick-start.

Malawi is één van de Afrikaanse landen met een ernstige impact van extreme weersomstandigheden door het veranderende klimaat zoals droogtes, overstromingen en stormen. Deze rampen vormen een belangrijke uitdaging voor het land de laatste 10 jaar. Het GSTIC project Climate Champions wil een antwoord bieden op deze uitdaging, met subisidies van de Vlaamse overheid. In dit project werkt Nazka Mapps samen met de organisatie voor de rechten van meisjes Plan International België en Malawi en klimaat modellering expert ClimateScale. Samen streven we naar het implementeren van een gender inclusieve online tool die het mogelijk maakt voor jong volwassenen en jeugd in Malawi om te leren over relevante klimaat risico's en het delen van adaptatie acties en strategieën.


Hier bij Nazka, is onze rol het designen en ontwikkelen van de online tool samen met partners en stakeholders. Bij het opstarten van de design fase, is een belangrijke eerste stap het begrijpen van de uitdagingen van onze gebruikers en het inleven in hun omstandigheden. In oktober 2024, hadden we de kans om dit nader te onderzoeken tijdens een interactieve workshop in Malawi met de lokale jeugd, de belangrijkste gebruikers van de tool.


Het hoofddoel van de reis naar de project regio Kasungu district, was het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over onze gebruikers en de stakeholders in Malawi. Daar ter plaatse zijn maakte het mogelijk om interessante inzichten op te doen over de regio, de jeugd die de voornaamste gebruikers zullen zijn van de tool en de stakeholders die de inhoud van de tool zullen beheren. Dankzij het bezoeken van de gebouwen van de jongerenorganisaties Nzotheka en Umodzi in Kasungu, kregen we de kans om deze inspirerende jonge mensen te ontmoeten. De jongeren legde ons ter plaatse uit hoe ze reeds voor het project hun gemeenschappen hielpen bij mitigatie en adaptatie inzake klimaat risico's en wat ze geleerd hebben van het project tot nu toe. De Nzotheke jeugd organisatie is verantwoordelijk voor bosbeheer en onderhoudt een aantal bijenkasten en Umodzi beheert een kleinschalige watervoorzieningsfaciliteit.



Bij de voorbereiding van de reis, ontwikkelde Nazka een aantal data visualisaties, die werden afgeprint en meegingen op het vliegtuig naar Malawi. Zo konden we testen hoe gemakkelijk het zou zijn voor de jeugd om de klimaat risico's die zullen weergegeven worden in de tool te begrijpen. Tijdens de interactive workshop in Kasungu hebben we de data visualisaties getest, leerden we meer over de klimaat kennis van de jeugd en hun vaardigheden om adaptatie plannen te ontwikkelen.



Om deze data visualisaties te maken gingen we van start met een geojson van de verschillende regio's in Malawi. Daarna bekeken we hoe we de veranderende temperatuur konden weergeven voor deze regio's. Dit was eenvoudig en snel uitgewerkt aan de hand van de Mapframe demo. Nadat we een beter idee hadden wat we wilden tonen, pasten we dit aan naar een meer geïllustreerde versie van de data voor de workshop. We maakten gebruik van het silhouet van een vrouw in verschillende levensfases om het gemakkelijker te maken voor de jeugd om de klimaat risico's te linken aan hun toekomstige levensfases.



Het centraal plaatsen van de gebruiker in het design proces leerde ons waardevolle lessen over het belang van de lokale context bij het ontwikkelen van digitale tools. Specifiek voor Malawi waren dit onder andere: gebruikmaken van de lokale taal, de variërende skills bij het gebruik van een tablet, de verschillen tussen jongens en meisjes en de toegang tot het internet. Dankzij het rechtstreeks engageren van de jeugd in Malawi, begrepen we hun noden, uitdagingen en voorkeuren beter die onze initiële design assumpties vormden. Bij het verder verbeteren van de tool streven we ernaar om de stem van de jeugd in Malawi en hun lokale kennis centraal te houden in het bouwen van een werkelijk impactvolle en duurzame oplossing.


Vlaanderen-CAP-landscape-(2).pngVlaanderen-CAP-landscape-(2).png

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels