13 maart 2024
Nazka Mapps ontwikkelt locatie-gebaseerde services en digitale kaartapplicaties. Hiervoor zijn geografische skills met betrekking tot dataprocessing en geo-analyse noodzakelijk, maar ook developer-skills om de webapplicatie te ontwikkelen. Onze projecten zijn op die manier zeer relevant voor beide studierichtingen. De stagiairs kunnen bij Nazka Mapps proeven van “het werkleven” en tot welke job en werkinvulling hun studie eventueel kan leiden.
Beide stagestudenten starten met een gelijkaardig traject binnen Nazka, dat afhankelijk van hun studie en profiel daarna verder evolueert naar hun eigen specifieke project.
We doen hier graag nog eens de verschillende fases van ons stagetraject uit de doeken.
1ste fase: onboarding
De stagiairs maken kennis met hun persoonlijke mentor en bij uitbreiding het volledige Nazka-team. Gedurende een periode van 2 weken worden de studenten ondergedompeld in de meest gebruikte technologieën van Nazka Mapps. Ze gaan voor het eerst zelf aan de slag met het Mapframe en via oefeningen komen ze tot een lokale deployment van een digitale kaart met eigen data. Ze worden verder geïntroduceerd in de algemene workflow van de projecten en krijgen de eerste notie van onze DevOps.
2de fase: een eigen project
De specifieke scope van hun eigen project wordt voorgesteld en verfijnd. Ze leren werken met de scrummethode en komen stap voor stap in contact met de volledige projectketen: van data-analyse, naar functionele analyse over wireframing tot de uiteindelijke ontwikkeling en deployment in de cloud van een component, feature of volledige applicatie.
Het moment om ook even in te zoomen op het specifieke proefproject van beide heren.
Ruben onderzoekt en implementeert verschillende visualisatiemogelijkheden van vectoren op kaart voor diverse usecases bij Nazka Mapps. Tileserver-gl, Protomaps, Maptiler, Mapbox API, Geoparquet, … passeren allemaal de revue en worden geanalyseerd op basis van specifieke key-requirements voor elke usecase: lichtgewicht code, performantie, design- en stylemogelijkheden, functionaliteit, interoperabiliteit, … Met de ontwikkeling van enkele demo’s kunnen de verschillende usecases geïllustreerd en getest worden.
Bruno werkt verder aan de ontwikkeling van een content management systeem (CMS) compatibel met het Nazka Mapps Mapframe. Dit CMS maakt het voor klanten eenvoudig om punten, lijnen, polygonen en bijhorende data (titel, tekst, datum, foto, …) toe te voegen aan de kaart. De snelle setup van het datamodel en van de architectuur, de herbruikbaarheid van de tool voor andere kaarten en een gebruiksvriendelijke interface zijn enkele concrete voorwaarden die hierin worden meegenomen.
3de fase: afwerking en presentatie
In deze laatste fase wordt gefocust op de afwerking en het testen van de applicatie of de feature. We hechten dan ook veel belang aan de realisatie van een operationele applicatie of feature binnen de stageperiode, uiteraard met directe hulp van de mentor. Zo leert de student om binnen de gegeven tijd en scope tot een afgewerkt resultaat te komen en om de juiste keuzes te maken. Dit zorgt er ook voor dat het resultaat later relatief gemakkelijk verder ontwikkeld kan worden. Zo draagt investeren in een stagiair ook echt bij aan de werking van Nazka en is het een win-win voor beide partijen. De stage eindigt traditiegetrouw met een presentatie en demo van het project voor de rest van het team.
We kijken nu al uit naar de presentaties van eind mei.
Veel succes Ruben en Bruno!