BUILDSPACE review meeting in het prachtige Praag

13 november 2024

In februari 2023 mochten we naar een verassend koud en besneeuwd Athene voor de kick-off van een nieuw Horizon Europe project: BUILDSPACE. Ondertussen zijn we 18 maanden verder en zijn we halverwege het project. De Europese Commissie vroeg daarom om onze vooruitgang te komen presenteren tijdens de 'mid-term review' in Praag.

In tegenstelling tot Athene anderhalf jaar geleden, kwamen we nu wel in Praag toe onder een stralend zonnetje met een aangename 20°C. De Tsjechische hoofdstad huisvest het hoofdkwartier van EUSPA, het Europese Agentschap voor Ruimteontwikkeling. EUSPA had alle BUILDSPACE partners uitgenodigd om hun vooruitgang te komen presenteren. Nazka stuurde daarom de project manager om al ons werk in twee 'Tasks' uit de doeken te doen.


De eerste 'task' die we voorstelde heette 'Co-design innovative user-friendly environments'. Deze taak vond plaats in het begin van het project en bestond erin om alle use cases en user requirements te vertalen in wireframes en designs. Aangezien BUILDSPACE bestaat uit vijf verschillende 'services', was dit een complexe onderneming. Om tot een nuttig resultaat te komen, organiseerde we eerst een user flow oefeningen per service. In zo'n user flow schema staan de verschillende high level stappen die een applicatie heeft. Op basis van deze user flows, werden gemeenschappelijke elementen tussen de vijf services gedefinieerd waarop we konden focussen bij het wireframen. Op basis van co-creatiesessies met zowel de projectpartners als externe stakeholders, kwamen we tot finale wireframes en rudimentaire designs. Als eindproduct schreven we dan een uitgebreide wireframe guide die alle elementen uitlegde en die de partners konden gebruiken. Het resultaat zijn vijf services die aparte features hebben maar die wel dezelfde look & feel hebben.


defaultName120678.png


De tweede taak is de ontwikkeling van één van de services: Urban flood analysis & resilience die zal gedemonstreerd worden in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Samen met de urbane overstromingspecialisten van onze Sloveense partner IMZI werd hard gewerkt aan een innovatieve applicatie. De applicatie maakt het mogelijk om verschillende overstromingsscenario's te visualiseren en te vergelijken. Voor elk scenario kan een complexe kostenberekening uitgevoerd worden. Op basis van de overstroomde assets wordt berekend hoeveel monetaire schade er zou zijn. De app maakt het mogelijk om zowel de schade aan het gebouwenbestand van de stad te berekenen, alsook aan alle landgebruikklassen. Als bron voor het landgebruik, maken we gebruik van het Copernicus product 'Urban Atlas Cover'. Die bevat gedetailleerde landgebruikklassen voor alle urbane gebieden in Europa, waardoor deze tool ook eenvoudig inzetbaar is in het hele continent.


ComparingDamageLayers.png


De reviewers van EUSPA waren onder de indruk van onze ontwikkelingen en zeker de continentale inzetbaarheid! Tegen het einde van het project, zullen we de applicatie nog uitbreiden met een 'decision support system' waarbij specifieke maatregelen worden voorgesteld om de schade van overstromingen te beperken.


Onze partner IMZI had ook nog wat aardige woorden die we graag willen delen:


Het is een plezier om te werken met het team van Nazka Mapps! Ze zijn een enorm betrouwbare en inspirerende partner, bijzonder in hun uitvoering van het co-design proces, waarbij de vereisten van de stakeholders in rekening genomen worden om een vlotte en intuïtieve flow te maken. We kunnen bevestigen dat ze echt een krak zijn in het maken van 'mapps that matter'!


PS: In overeenstemming met onze missie, kozen we er uiteraard voor om niet het vliegtuig te nemen naar Praag. We gebruikte de hoge snelheidstreinen en met amper twee overstappen vanuit Brussel reden we Praag al binnen.

Deel dit artikel
Geïnteresseerd in de services van nazka?

Soortgelijke artikels