Wereldwijde landbedekking tot op 100m nauwkeurig Bekijk de kaart

Gepost op - Ides Bauwens
De Global en African Land Cover viewer laten toe om landgebruik voor verschillende jaren tot op 100m nauwkeurig weer te geven. In opdracht van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ontwikkelde nazka deze interactieve kaarten zodat beleidsmakers, wetenschappers, burgers en media toegang krijgen tot een van de meest gedetailleerde bronnen van landbedekking wereldwijd.

Op basis van satellietdata van de Europese Copernicus-satellieten, berekende VITO tot op 100m detail wereldwijd de landbedekking. Vervolgens vertaalde nazka die data in een overzichtelijke, interactieve kaart.

Landbedekking is belangrijke informatie om onder andere klimaatverandering te monitoren. Meer dan 25% van onze globale emissies hangen immers af van ons landgebruik. Zo is het cruciaal dat we opvolgen hoe we land gebruiken, en waar het nodig is om tussen te komen. Omgekeerd zet ook klimaatverandering sterke druk op ons landgebruik. Woestijnvorming door klimaatverandering is bijvoorbeeld een belangrijk probleem in heel wat regio’s, waardoor grote groepen mensen onder druk komen te staan. Die evoluties in de gaten houden is dus cruciaal, en aardobservatie via satellieten spelen daarin een cruciale rol in.

Onze missie bij nazka is om complexe data, zoals die van VITO, op een overzichtelijke manier weer te geven. Zo wordt die data toegankelijk voor iedereen, van beleidsmakers en wetenschappers, tot burgers en media.

In de Global Land Cover viewer vind je het wereldwijde landgebruik terug voor 2015.

In de African Land Cover viewer vind je het landgebruik in Afrika terug voor de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018.

In de zomer van 2020 worden 2016 - 2018 ook in de Global Land Cover viewer geïntroduceerd.

Geïnteresseerd in de services van nazka?

Ontdek gelijkaardige projecten