INA, de INterventie App voor de brandweer Bekijk het project

Gepost op - Ides Bauwens
De nieuwe interventie app van de brandweer van Antwerpen is er één om trots op te zijn. De slimme combinatie van een chat applicatie met een interactieve kaart leverde een innovatieve applicatie op. Zo kan de Brandweerzone Antwerpen (BZA) tijdens de meer dan 10.000 jaarlijkse interventies met de meest accurate en actuele informatie uitrukken. Informatie die van levensbelang kan zijn.

“Bij een interventie telt elke minuut en een goede beeldvorming van het incident is dan ook van kapitaal belang. Zo willen we tijdens het uitrukken al een zo goed mogelijk beeld van de situatie kunnen vormen en ons voorbereiden om eenmaal ter plaatse efficiënt en gericht te kunnen handelen.” stelt Kapitein Lieven Hilgert van de Brandweerzone Antwerpen (BZA).

Interventies zijn er in verschillende types, van "brand voertuig" over "wespennesten" tot "stormschade". De bevelvoerder van een interventie heeft toegang tot tal van informatiebronnen waaronder verschillende procedures, gevaarlijke stoffen fiches en een uitgebreid Geografisch Informatiesysteem. Het is niet vanzelfsprekend om de juiste informatie snel terug te vinden en tegelijkertijd een goede communicatie en informatiedeling tussen de teams te bewerkstelligen.

In 2018 vroeg de Leuvense startup Gemsotec of nazka mapps de geo-component voor een nieuwe interventie applicatie voor de Antwerpse Brandweerzone kon voorzien.Krachten werden gebundeld, een voorstel werd neergeschreven én gewonnen. Na een intensieve samenwerking tussen BZA, Digipolis, Gemsotec en nazka mapps wordt INA deze zomer volledig uitgerold.

De interactieve kaart, gebouwd met nazka's Mapframe, wordt rechtstreeks aangestuurd door de chat applicatie. Wanneer nieuwe interventies via dispatch binnen komen verschijnen ze automatisch in de chat applicatie en op de kaart. Toegewezen eenheden krijgen meteen een routering te zien vanaf hun real-time positie naar de plaats van interventie, relevante informatielagen worden slim weergegeven naargelang het type interventie. Zo ontstaat er geen onnodig overaanbod aan informatie en blijft de kaart duidelijk en overzichtelijk. Actuele meteo-informatie is ten allen tijde beschikbaar.

BZA heeft rechtstreekse controle over de lagen die op de kaart weergegeven worden. Vanuit de ArcGIS-omgeving bij Digipolis worden nieuwe lagen bewerkt of toegevoegd en vervolgens verwerkt en weergegeven op de kaart in INA.

INA is een progressive web app wat wil zeggen dat ze ook offline beschikbaar is. Zo kan de brandweer in alle omstandigheden steeds over de meest cruciale informatie beschikken. De applicatie werd generiek uitgebouwd en is abstract van de betrokken rand-systemen. Zo ontwikkelde Gemsotec en nazka mapps samen met BZA en Digipolis een innovatieve interventie applicatie die ook in andere zones eenvoudig uitgerold kan worden.


Delen van dit artikel werd overgenomen uit het artikel van Fireforum. Het volledige artikel kan teruggevonden worden in het Fireforum Magazine 72 (April/Mei 2020) 

Geïnteresseerd om de kaarten van nazka ook in jouw applicatie te integreren?

Ontdek gelijkaardige projecten