De WaterMonitor controleert onze waterkwaliteit via satellietbeelden! Bekijk de watermonitor demo-versie

Gepost op - Han Tambuyzer
Manueel waterkwaliteit meten is niet altijd even praktisch, daarom analyseert de WaterMonitor via speciale satellietbeelden onze Vlaamse waterwegen.

Regen en water, het is niets nieuws in Vlaanderen. Maar toch kunnen we het management en de monitoring ervan zeker verbeteren. Daarom bouwde Nazka Mapps voor de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) in samenwerking met VITO een WaterMonitor.

Vandaag volgt de VMM de status en kwaliteit van onze waterlopen op en rapporteert hierover naar Europa. Zij sturen zo teams op pad die via staalnames een meer of een rivier testen. Daarbij kijken ze naar de kwaliteit van dat water, bijvoorbeeld welke stoffen erin zitten of de troebelheid ervan. Op basis van die data rapporteren ze of de waterkwaliteit hoger of lager dan de norm ligt.

Maar dat systeem kan efficiënter. Het grote probleem is dat zo'n metingen veel tijd kosten en arbeidsintensief zijn. Daarom bouwde Nazka in samenwerking met VITO een interactieve kaart op basis van satellietbeelden.

VITO ontwierp een algoritme dat via beelden van de Copernicus satellieten van het Europees ruimtevaartagentschap ESA de waterkwaliteit inschat van een bepaalde waterloop.

Nazka analyseert, koppelt en visualiseert vervolgens die data. Zo zien we voor al onze waterlopen wat de waterkwaliteit is op verschillende tijdstippen, en zijn we niet meer afhankelijk van individuele tests op één locatie maar krijgen we informatie voor de volledige waterloop. Dit alles vervangt manuele metingen natuurlijk niet, maar zorgt er wel voor dat het VMM veel gerichter kan werken en middelen kan besparen.

Momenteel is er enkel een demoversie van de kaart, maar in de toekomst willen we de beelden real-time visualiseren en zelfs waarschuwingen uitsturen wanneer de waterkwaliteit daalt beneden een bepaalde drempelwaarde. 

Geïnteresseerd in de services van nazka?

Ontdek gelijkaardige projecten