De New European Wind Atlas zoekt de perfecte plek voor windmolens Bekijk het project

Gepost op - Ides Bauwens
Windturbines zijn cruciaal voor de groene energietransitie. Maar je moet ze wel bouwen op een plek waar er wind is. Voor die informatie zorgt de New European Wind Atlas.

Windenergie wordt in sneltempo de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Europa. In 2017 droeg het zo voor 37% bij aan onze hernieuwbare energie.

Maar om dat verder te doen groeien moeten we windturbines op zo efficiënt mogelijke locaties bouwen. Windturbines zijn namelijk erg duur, en het is van cruciaal belang dat we ze plaatsen op plekken met optimale windsnelheden.

Daarom maakte Nazka een applicatie waarop je die windsnelheden, samen met luchtvochtigheid en luchtdichtheid, … kan inschatten en downloaden doorheen heel Europa. Dat maakt deel uit van het Europese project NEWA, dat een enorme dataset van wind-gegevens modelleerde om windsnelheden te voorspellen. Zo krijg je een inschatting van de potentiële windenergie op elke plek in Europa. Data die je via de kaart van Nazka makkelijk kan zien.

We zorgen ervoor dat bedrijven en experts beter de nodige informatie kunnen inzamelen over waar windturbines de meeste energie zullen opwekken, en zo versnellen we de energietransitie.

Met dit project bouwt Nazka ook voort op hun werk voor de Wereldbank, waarvoor we al een Global Wind Atlas ontwikkelden.

Geïnteresseerd in de windservices van nazka?

Ontdek gelijkaardige projecten